• Zveřejněno: 01.06.2017
  • Autor: Ing. Karel Rychtář

V dubnu tohoto roku schválila sněmovna novelu týkající se § 81–85 zákona o zaměstnanosti, obsahující zavedení elektronické evidence náhradního plnění povinného podílu zaměstnaných OZP. Jedná se o první nezbytný krok k omezení tzv. přefakturace – nešvaru, který snižuje motivační účinek zákonem stanoveného povinného podílu zaměstnaných OZP.

Věříme, že po projednání v senátu se této úpravy dočkáme v praxi již od roku 2018. Složitější situace je v projednávání rozsáhlejší novely zákona o zaměstnanosti, která mění stávající systém „vymezování chráněných pracovních míst“ – zavádí uznání zaměstnavatele a jeho povinnost předávat roční zprávy o činnosti, přináší některé další dílčí změny. Tisk 1072 prošel teprve prvním čtením, 1.6. t.r. bude projednán výborem pro sociální politiku a v ideálním případě by mohl být ještě do léta projednán ve 2. a 3. čtení.

Tento tisk by měl také v ustanovení o výši příspěvku dle § 78 reagovat na další zvýšení minimálních mezd, které se bez ohledu na míru postižení a pracovní výkon vztahuje od roku 2015 i na všechny invalidní zaměstnance. Rozhodnout musí vláda.

Na MPSV ČR probíhají nezávisle na tom další jednání pracovní skupiny složené ze zástupců sekce 4 MPSV ČR, zaměstnavatelů a zástupců organizací zdravotně postižených osob. Aktuálně je na stole návrh na pilotní ověření systému dočasných nebo trvalých slev na pojistném na sociální zabezpečení u běžných zaměstnavatelů, kteří nevyužívají podpory dle § 78.